hu en

Gyakran ismételt kérdések

Összeszedtünk néhány kérdést, amit sűrűn hallunk a minket megkereső pároktól. Érdemes átolvasni, hátha bennetek is megfogalmazódott már ezek közül valamelyik, vagy valami olyasmit említünk, amire még nem gondoltatok.

Esküvőtök egy megismételhetetlen esemény, amire hosszú hónapok gondos munkájával készültök. Az aprólékos szervezés eredménye pedig egy fantasztikusan sikerült nap, melyről az egyetlen kézzel fogható emlékeket a fotósok és a videósok biztosítják. A képek és a kisfilm teszik lehetővé, hogy évekkel később is fel tudjátok idézni az érzelemittas állapotban megélt eseményeket. Ezért fontosnak tartjuk, hogy a sok-sok átdolgozott esküvőn szerzett tapasztalatunkkal segítsünk benneteket azzal, hogy elmondjuk mire érdemes figyelni a nagy nap megtervezése során a fotósok szemszögéből.

1. Mennyi időt érdemes szánni az esküvő napján a kreatív fotózásra?

Amennyiben a kreatív fotózásra az esküvő napján szeretnétek sort keríteni, érdemes arra körülbelül másfél-két órát szánni. Ebbe az időintervallumba nem tartozik bele a fotózás helyszínére történő utazás és az onnan vissza vezető út az esküvő helyszínéig. Ez az idő elég arra, hogy ti is biztosan ráhangolódjatok a fotózásra, illetve hogy akár több egymáshoz közel lévő helyszínt is be tudjunk járni a különböző stílusú képek készítésének érdekében. Fotósaink tapasztalatának és kreativitásának köszönhetően ennél kevesebb idő alatt is tudunk igazán jó képeket készíteni, ám ha csak fél óra jut a fotózásra, értelemszerűen kevesebb kreatív képből tudtok majd válogatni.

Abban az esetben, ha nem tudtok időt szakítani a fotózásra az esküvő napján, megejthetjük a kreatív fotózást egy másik napon is. Csomagjaink kiegészíthetők ezzel az opcióval, sőt a Nagy Buli csomag már magában is foglalja ezt a lehetőséget.

2. Mikorra érdemes ütemezni a kreatív fotózást?

Erre nincs aranyszabály, ám tapasztalataink alapján vannak előnyösebb és kevésbé ideális időzítések. Nyáron gyönyörűek a fények délután 4 óra után, a naplementében készült kreatív képek pedig igazán romantikusak és különlegesek lehetnek. Persze tudjuk, hogy a ceremóniák menetrendje nagyban befolyásolja, hogy ezekben a napszakokban tudtok-e a fotózásra koncentrálni, minden esetre a déli napsütésben történő fotózkodást érdemes a lehetőségekhez mérten elkerülni.

Abban az esetben, ha nem tudtok időt szakítani a fotózásra az esküvő napján, megejthetjük a kreatív fotózást egy másik napon is. Ilyenkor már nagyobb rugalmassággal tudjátok megszabni a fotózásra szánt időt, ezért a délutáni, koraesti órákra érdemes ütemezni a képek készítését.
Csomagjaink kiegészíthetők ezzel az opcióval, sőt a Nagy Buli csomag már magában is foglalja ezt a lehetőséget.

3. Hova érdemes ültetni a fotósokat és videósokat a buli helyszínén?

Ez talán egy olyan kérdés, ami talán még fel sem merült bennetek, pedig nem elhanyagolható a jelentősége. A vacsora/buli helyszínén két szempont alapján érdemes a fotósok helyét kijelölni.
(1) Konnektor, konnektor és még több konnektor :) Mire a vacsorához érünk, nem csak a vendégek, de az eszközeink akkumulátorai is töltésre szomjaznak. Bár sok tartalék akkumulátort viszünk magunkkal, az a biztos, ha van lehetőség az asztalunknál tölteni az eszközeinket és nem kell a zenekar felszerelései mögött bujkálva letennünk a táskáinkat néhány szabad konnektorért harcolva.
(2) Célszerű olyan helyre ültetni a csapatot, ahonnan hallják és látják az eseményeket, így nem kell senkinek utánunk szaladni egy másik terembe, ha megörökítésre érdemes pillanat adódik. Természtesen megértjük, ha a rendezvény helyszíne ezt nem teszi lehetővé. Utóbbi esetben azt szoktuk kérni, hogy a ceremóniamester legyen kedves a csapat tagjainak szólni minden rögzítendő esemény előtt a fotósoknak, videósoknak, hogy biztosan ne maradjunk le semmiről.

4. Meglepetések az esküvő folyamán

Magánemberként mindannyian szeretjük a meglepetéseket, ezért teljes mértékben megértjük, ha izgalommal teli várakozással szerveztek egy ötletes meglepetést az esküvő napjára. Annak érdekében viszont, hogy magát a pillanatot és a vendégek reakcióját meg tudjuk nektek örökíteni, kérünk benneteket, hogy minket avassatok be előre. Ígérjük, tudunk titkot tartani :)

5. Mettől meddig vannak velünk a fotósok és a videósok?

A fotósok és a videósok az első rögzítendő eseménytől kezdve a menyecsketánc végéig vannak jelen az esküvőn. Nálunk nincsen fix rendelkezésre állási idő: ha kell a készülődés végétől veletek vagyunk egészen hajnali 1-ig (vagy amikorra át tudtok öltözni menyecske ruhába). Csak kérünk benneteket, hogy egy kis üdítővel és harapni valóval tartsátok fenn csapatunk lendületét a hosszú nap folyamán.

6. Milyen eszközökkel dolgoznak a csapat tagjai?

Az egyik kedvenc kérdésünk, mert nagyon büszkék vagyunk folyamatosan fejlődő és bővülő eszközparkunkra. Tükörreflexes fényképezőgépeinkkel (Canon 1DX, Canon 5D Mark IV, Canon 6D Mark II) és Canon objektívekkel készítjük a képeket és a videókliphez szükséges rövid snitteket. A videó díszítéséhez kézi gimball kamerával (DJI Osmo) valamint drónnal (DJI Mavic Pro, DJI Inspire) is szoktunk feltételeket készíteni. Az események nagy totálban történő rögzítéséhez 4K-s Panasonic kamerával rendelkezünk. Amennyiben szükséges a kreatív fotózások során Broncolor műtermi lámpáinkkal világítunk.
Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy ha már a felvételek elkészítéséhez ilyen prémium kategóriás technológiát használunk, akkor az utómunkálatok is a lehető legjobb számítógépeken és a képek előhívása is csúcskategóriát képviselő eszközökön történjen. Saját digitális laborral (Noritsu QSS-350I Plus) és nagy formátumú nyomtatóval (Canon Pro-4000) biztosítjuk, hogy az esküvői könyvek és a retusált képek kézzel fogható változata is olyan magas minőséget képviseljen, mint a digitális verziójuk.

7. Mennyivel előre érdemes a fotósokat lefoglalni?

Ez attól is függ, hogy milyen dátumra esik az esküvőtök. Vannak népszerűbb időszakok (amikor bízva az időjárás kegyességében több pár esküszik), ezeket érdemes akár 8-10 hónappal előre lekötni. Nagy előnyünk azonban, hogy válogatott csapatunk sok tehetséges fotósból és videósból áll, így egy napon több nagyobb esküvőt is meg tudunk örökíteni, amit széles eszközparkunk is lehetővé tesz.

8. Mikor kapjuk meg a retusált képeket?

Tudjuk, hogy izgatottan várjátok az aprólékosan megszervezett esküvőtökön készült fotókat, de gondoljatok bele, hogy számunkra a munka java akkor kezdődik, amikor kiválasztjátok azokat a képeket, amiket retusáltatni szeretnétek. Az esküvői fotózás ma már nem csak az események dokumentálásáról szól, hanem egy nagyon komoly szakértelmet és tapasztalatot kívánó, összetett és kreatív munka folyamat. A képeket egyesével retusáljuk, kézzel (nem automatizáló programmal), és a bőrhibák eltüntetése mellett a képkivágáson, a képek színein is módosítunk, lehetőségekhez mérten a háttérből az oda nem illő dolgokat vagy a ruhán lévő szennyeződéseket is eltüntetjük, de a ruha esésén is változtatunk, ha szükséges. Retusőrünk átlagosan akár 25-30 percet is dolgozhat egy-egy képen, de néhány különlegesebb kreatív képen akár több órát is. Onnantól számítva, hogy megkapjuk tőletek az utómunkára kiválasztott képek számát a retusált képeket digitális formában általában 4-6 héten belül elküldjük nektek nagy felbontásban. Papír alapon pedig az esküvői könyvvel egyidőben szoktuk átadni a fényképeket.

9. Mi az esküvői könyv szerkesztésének folyamata?

A képek retusálást követően fotósunk megszerkeszti az esküvői könyv oldalait. Az elkészült anyagok digitális változatát ideális esetben egyszerre küldjük el nektek a képek leválogatásától számított 4-6 héten belül. Erre válasz e-mailben tudtok nekünk visszajelzést adni, hogy szeretnétek-e módosítani valamit a könyv egyes oldalain (képet cserélni, fekete-fehér/színes képet változtatni, több vagy esetleg kevesebb képet rátenni egy oldalra). A tételesen megírt változtatási javaslataitokat mi beépítjük és az újabb változatot szintén elküldjük e-mailben. Általában egy, maximum két ilyen kör alatt sikerül véglegesítenünk a könyv oldalait, de az sem ritka, hogy rögtön az első szerkesztést nyomtathatónak ítélik a párok. Ezután már csak a borítót kell kiválasztani, és mehet is a kötészetre a könyv.

10. Mikor kapjuk meg az esküvői könyveket?

A 9. pontban leírtaknak megfelelően véglegesített könyv oldalait lelaboráljuk és elvisszük a könyvkötőnkhöz, aki általában 2-3 hét alatt gyönyörű, kézzel kötött, egyedi könyvet készít nektek. Mi eközben lelaboráljuk a retusált képeket és előkészítünk mindent a végső átadásra.

11. Mikor készül el a videó?

Az esküvőtök napjára érdemes kitalálni, hogy melyik két zeneszámot szeretnétek a kisfilmetek alatt hallani, mert amint ezt leadjátok nekünk, neki is tudunk állni a videó megvágásának. Erre a kreatív feladatra is érdemes 4-6 hetet hagyni, hogy videós kollégáink ki tudjanak bontakozni és egy meghitt, szépen díszített videót készíthessenek nektek.

12. Mikor vehetjük át az elkészült anyagokat?

A képek és videók elkészülési idejét onnan számoljuk, hogy rendelkezésünkre bocsátottatok mindent, ami a munka elkezdéséhez szükséges, tehát elküldtétek az utómunkára kiválasztott képek számát, valamint a kisfilm esetén a megvágásához szükséges zenéket. Ezután vetjük bele magunkat a kreatív munkába. Digitális formában mindig elküldjük nektek azt, amivel épp elkészültünk. A retusált képeket és a könyv oldalait, vagy adott esetben a videót 4-6 héten belül megkapjátok egy nagy fájl küldő szolgáltatáson keresztül, amit akár meg is tudtok osztani a családdal és a barátokkal. Rengeteget számít az is, hogy mennyire gördülékeny a kommunikáció, hogy milyen gyorsan kapunk visszajelzést tőletek az anyagok nyomtathatóságával kapcsolatban. Ezután mi még laborálunk, nyomtatunk, könyvkötünk, DVD-ket készítünk, közben végig minőséget ellenőrzünk és ha kell új megoldásokat tesztelünk és alkalmazunk, hogy tökéletesen legyen. Mindent egybevetve 2-4 hónap alatt a kezetkbe tudjátok venni az elkészült képeket, könyveket és DVD-ket, amiket digitálisan már korábban is átadunk nektek.

13. Lehet a csomagban lévő képeken felül fotókat előhívatni?

Természetesen, lehet. 10x15 cm-es mérettől kezdve egészen 90x130 cm-es méretig tudunk készíteni nektek fotókat és vászonképeket is, amiket szintén mi gyártunk le saját gépeink használatával, hogy garantált legyen a minőség. Árainkról e-mailben tudsz érdeklődni.

14. Tudunk alakítani a szolgáltatási csomagok tartalmán?

Igen, lehet módosítani rajtuk. Írjátok meg e-mailben, hogy mi az elképzelésetek, és mi szívesen adunk egyedi árajánlatot.

Ha még mindig maradt megválaszolatlan kérdésed, írd meg e-mailben: [javascript protected email address]

Kérj árajánlatot!

Elérhetőségeink
1126 Budapest, Márvány utca 40.
+36 30 936 5357
+36 30 596 1117
[javascript protected email address]